Bărbierul din Sevilla de Gioacchino ROSSINI la Opera Națională Română Cluj

În mare taină, la ceas de seară, miercuri, 11 ianuarie 2017, ora 18:30, ne întâlnim cu ”Bărbierul din Sevilla”! La început de an, avem pentru dumneavoastră un invitat special! Tenorul Bogdan Mihai, una dintre vocile extraordinare din țara noastră, cu un ambitus și o capacitate de interpretare rară, va urca grațios pe scenă în celebrul rol de Figaro. Artistul se mândrește cu un palmares ce reunește numeroase concerte în străinătate, dar și cu onoarea de a fi fost instruit de nume mari ale muzicii clasice din lume.
Veselul și iubitul Figaro, marele specialist în ticluirea amorurilor, revine la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pentru prima întâlnire cu publicul din Stagiunea 2016-2017! Vă invităm la un spectacol spumos și aventuros, plin de pasiune și intrigi savuroase, care vă va purta cu umor în romantica Sevilla a secolului XVIII.
Una dintre cele mai comice, animate și așteptate opere din câte s-au scris vreodată, ”Bărbierul din Sevilla”, de Gioacchino Rossini, revine pe scena teatrului liric clujean, în aplauzele publicului mereu dornic de faimoasa capodoperă bufă. Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina. Creația lui Gioacchino Rossini a înregistrat un succes răsunător chiar de la premiera sa absolută din anul 1816, ținând și în prezent capetele de afiș ale operelor din întreaga lume.
Vom păși în povestea spaniolă alături de artiștii: Bogdan Nistor – Figaro, Iulia Merca – Rosina, Liviu Iftene (invitat) – Contele Almaviva, Cristian Hodrea – Don Bartolo, Simonfi Sandor, Laura Essig – invitată, debut, George Godja, Corneliu Huțanu și Emil Rădulescu Chioreanu, acompaniați la pian de Adela Bihari, alături de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, coordonată cu precizie de bagheta domnului dirijor Adrian Morar. Regia artistică poartă semnătura lui Emil Strugaru.

Vă așteptăm la un spectacol care vă va îndulci chiar și cea mai răcoroasă seară de octombrie!

Biletele spectacolului sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală şi online, pe www.biletmaster.ro

***

Una dintre cele mai îndrăgite opere bufe din repertoriul universal, ”Bărbierul din Sevilla”, de Gioacchino Rossini, a fost prezentată în premieră mondială în anul 1816, la Teatrul Argentina din Roma, sub titlul sugestiv ”Almaviva” (Inutila precauțiune).
În fermecătoarea și colorată Sevilla a secolului 18, Figaro este bărbierul cel vesel și iubit de întregul oraș, care ajută la împlinirea marii iubiri dintre Rosina și Contele Almaviva. Provocarea este, însă, mare, deoarece frumoasa Rosina este dorită și de tutorele său bătrân, Bartolo, care are avantajul ajutorului lui Basilio, maestrul de muzică al tinerei.
Atmosfera amoroasă și comică a operei este dată de multele tertipuri la care apelează Contele Almaviva și Figaro pentru a se apropia de frumoasa iubită și a-i declara dragostea. Scena finală, în care Figaro și Contele pătrund în casa Rosinei în miez de noapte, urcând pe scara sprijinită de balconul acesteia, este cea care dă un suflu și mai pasional și aventuros operei în trei acte. Inima Rosinei cunoaște bucuria deplină atunci când Almaviva îi oferă în genunchi dragostea, averea și numele. Părtaș la declarația înflăcărată este și profesorul Basilio, mituit de adversarii lui Bartolo, care devine martorul căsătoriei dintre îndrăgostiți. Bătrânul și încruntatul Bartolo sosește prea târziu pentru a mai opri uniunea și este consolat doar de renunțarea lui Almaviva la zestrea Rosinei, care îi va rămâne lui.

Distribuție:

JÓZSEF HORVÁTH – Dirijor
EMIL STRUGARU – Regia artistică
ANDREI ŞCHIOPU – Scenograf

MARIAN POP (invitat) – Figaro, bărbier din Sevilla
OANA TRÎMBIȚAȘ – Rosina, pupila lui Bartolo
BOGDAN MIHAI (invitat) – Contele Almaviva
CRISTIAN HODREA – Don Bartolo, doctor în medicină
PETRU BURCĂ – Don Basilio, maestru de muzică
LAURA ESSIG (invitată) – Berta, cameristă
GEORGE GODJA – Fiorello, servitorul lui Almaviva
CORNELIU HUȚANU – Un ofiţer
EMIL RĂDULESCU CHIOREANU – Ambroggio

ADELA BIHARI – Acompaniamentul recitativelor
ORCHESTRA ȘI CORUL DE BĂRBAȚI AL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA
CORNELIU FELECAN – Dirijor cor
INA HUDEA – Preluare regia artistică
CRISTINA ALBU – Regie scenă culise