Gradina Zmeilor – monument al naturii

Grădina Zmeilor (monument al naturii) este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic), situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.

Gradina Zmeilor se afla la 10 km de orasul Jibou, jud.Salaj. Se poate ajunge la aceasta destinatie, pe DN1H, pe ruta Jibou-Var-Tihau. Se extinde pe 3 ha, iar in anul 2000 a fost declarata arie protejata, pentru interesul deosebit, din punct de vedere, geologic. Unicitatea este data de formele “ciudate” ale stancilor: coloane, ciuperci, turnuri, poduri, ace, stanci cu forme de animale, siluete umane, hornuri, abrupturi stancoase, care se desfasoara pe o suprafata de 5 hectare .

Rervatia cuprinde stanci ce au culoare cenusie si sunt create prin actiunea repetata a aerului, a apei, dar si a fisurarilor si prabusirea peretilor de stanca. Peisajul este incantator si la frumusetea desavarsita contribuie si flora, din zona.
Aici exista arbori si arbusti, flora mediteraniana si flora salbatica. Ca specii de flori, se gaseste laptele cucului, osul iepurelui, ciclamen, talpa gastii, margarete si inegalabila, brandusa de toamna.
Fauna rezervatiei este si ea foarte diversa. Aici traiesc mamifere(mistretul, vulpea roscata, veverita), pasari ( mierla, cinteza, pupaza, gaita albastra), reptile (sarpele orb, gusterul, salamandra de foc).