Rămășițele Cavalerilor Teutoni la Prejmer, Brașov

În Prejmer, comunitatea locală a construit una dintre cele mai interesante biserici fortificate din această parte a Europei. În 1200, regele Ungariei a dat cavalerilor teutoni dreptul să ridice fortificații în interiorul Transilvaniei.

Aici, la Prejmer, construirea bisericii a fost continuată de către localnici în stil gotic. O particularitate a acestei fortificații este dată de faptul că fiecare familie deținea o cameră în interiorul zidurilor. Familiile și breslele locale se îngrijeau de menținerea fortificației în formă bună și de apărarea sa în timpul asediilor. Camerele aveau numărul casei fiecărei familii și adăposteau grâne și carne pe tot parcursul anului.

Fiindcă Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniți prin pasul Buzău, după ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei, a început fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte înalte și puternice înconjurată de un șanț lat de apă. Cetatea, cladită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau.

Un drum de strajă folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele. Pe lângă gurile de foc fixate în ziduri, în cetate se afla un dispozitiv de luptă neobișnuit: vestita „Orgă a morții”. Formată din mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau toate deodată, ea producea dușmanului o mare panică și pierderi grele.

Aflat nu departe de Brașov, Prejmer este o destinație frumoasă pentru cei care trec prin zonă sau pentru cei care vor să înnopteze în zonă.