De vizitat, în Transilvania – Cetatea de la Biertan

Cetatea fortificata din Biertan este una dintre cele mai cunoscute din Transilvania.

Localitatea a fost printre primele asezari germane de sasi din Ardeal.

Vechi de sute de ani, stradutele pavate din Biertan, cu arcade medievale si cu parfumul acelor vremuri au purtat de-a lungul timpului mii de turisti catre inima localitatii.

In spatele fortificatiilor se infatiseaza biserica veche de cinci sute de ani, construita de mesteri de la Nurenberg si Viena. Timp de peste 300 de ani aici a fost Episcopia Germanilor din Transilvania. Acest lucru a făcut ca biserica fortificată să fie extinsă și extrem de bine păzită, construindu-se astfel trei curți interioare. De aici de la ultimul rând de ziduri poți admira valea și gospodariile locanicilor ce par mici machete în care se poate observa modul de organizare al acestora.

La doar 30 km de Sighișoara, Biertan este o oprire obligatorie între Sibiu și Sighișoara pe drumul național 14. Aici, la Biertan, poți găsi o ușă fantastică, cu o încuietoare ingenioasă cu 23 de zăvoare, premiată cu medalia de aur la Expozitia Mondială de la Paris în 1900.

Un alt lucru interesant este o cameră mică folosită de localnici pentru a stingerea conflictelor matrimoniale. Rețeta a fost simplă: un pat, un scaun, o farfurie, o cană și o lingură. Cuplul care dorea să se despartă stătea închis câteva zile sau săptămâni, după care rămânea împreună pentru tot restul vieții.

Rata de succes este impresionantă: 3 divorțuri în 800 de ani.

La Valea Viilor poți găsi o altă capodoperă a localnicilor germani. Aici a fost construită în secolul 14 o frumoasă biserică fortificată evanghelică. Aici vei întâlni o bătrână care îți va da cheile de la turnul de apărare. De sus ai o panoramă frumoasă asupra satului. Zona din jurul satului este celebră pentru podgoriile sale, de aici și numele satului: Valea Viilor. Aflat la doar 6 km de Copșa Mică, pe un drum local, satul merită cu siguranță o vizită


L.