Biserica de sub lac

Biserica de sub lac de rit romano-catolic a fost construită la începutul secolului XX de un magnat al vremii, de origine maghiară. Pentru construcţia bisericii a fost ales cel mai înalt loc din vatra satului, pentru ca lăcaşul de cult să fie vizibil de oriunde şi ca să fie mai aproape de cer. Generaţii întregi ale comunităţii din Beliş s-au rugat în lăcaşul de cult, până când, într-un an, în vremea recoltei, zvonul că o viitură mare va lovi satul i-a pus pe jar atât pe localnici, cât şi pe conducătorii de la Bucureşti. Atunci s-a hotărât amenajarea lacului de acumulare pe râul Someşul Cald şi strămutarea vetrei satului Beliş şi a localităţii Giurcuţa de Jos.

Biserica de sub lac se află la o distanţă de 27 de kilometri faţă de Huedin. Lăcaşul de cult se află într-o zonă bogată în obiective turistice, iar dacă aţi făcut o excursie până la locul de rugăciune acoperit de ape, puteţi face un popas şi la Peştera Urşilor, Piatra Ponorului, Gheţarul Scărişoara, Cheile Galbenei sau la Izbucul Galbenei.

De-a lungul vremii, turla bisericii a fost punct de reper pentru locuitorii care plecau să-şi pască oile pe dealurile din împrejurimi. După finalizarea lucrărilor la baraj, apele au înghiţit vatra satului şi odată cu ea şi lăcaşul de cult. Acum, doar în verile sărace în precipitaţii biserica îşi mai înalţă turnul către cer, creionând un peisaj dramatic, dar în acelaşi timp impresionant. La fel de impresionant este şi faptul că, deşi au trecut mai bine de patruzeci de ani de când biserica a rămas loc de rugăciune pentru animalele acvatice, pe zidurile ei încă se mai pot vedea picturile care înfăţişează sfinţi, îngeri şi scene biblice.

Obiectiv turistic care stârneşte imaginaţia oricărui vizitator, Biserica de sub lac nu este doar un mit, aceasta chiar există la Beliș și se arată doar în perioadele de secetă din timpul verilor toride. Beliș este un sat situat in Transilvania, la o altitudine de peste 1000 m, in zona Munților Gilău și Bihor Vlădeasa.

Locul are o faima aparte deoarece în zilele cele mai secetoase de vara ies la suprafață ruinele unei biserici vechi din piatră. Din apele Lacului de acumulare Beliş-Fântânele îşi face apariţia singura mărturie a vechii vatre a localităţii: Biserica de sub lac.  Deși apa poate distruge de-a lungul timpului orice urmă de pictură, pe zidurile acestei biserici se mai pot observa picturile care împodobeau pereții bisericii și întruchipau îngeri și scene biblice cunoscute.

Biserica de sub lac este una dintre multele lăcaşe de cult acoperite de ape în urma realizării, în perioada regimului comunist, a lucrărilor inginereşti de hidrotehnică şi extindere a reţelei naţionale de electricitate. În spatele acestui proiect ambiţios derulat la mijlocul anilor `70 stau multe jertfe, printre care şi cea a comunităţii locale din Beliş.