Sighișoara, tradiție și legendă

Fondat in secolul al XII-lea de catre sasii adusi in zona de regii maghiari, orasul Sighisoara este astazi unul dintre cele mai bine conservate orase medievale ale Europei. Farmecul si valoarea istorica a numeroase cladiri si strazi ale orasului au determinat includerea lor in patrimoniul UNESCO.

Situata in centrul Romaniei, pe valea Tarnavei Mari, la 279 kilometri de Bucuresti si in apropierea altor importante orase ale tarii (Sibiu – 91 kilometri, Brasov – 117 kilometri , Targu Mures – 51 kilometri), Sighisoara reprezinta prin locatie, conditii geografice, traditii, evenimente culturale si mai ales prin istoria sa fabuloasa un punct de atractie major pentru turistii din toate regiunile tarii si din strainatate.

Numeroase sunt atractiile acestui oras inghetat parca in timp, dar poate cele mai emblematice sunt Turnul cu Ceas, Casa lui Vlad Dracul, Biserica Manastirii Dominicane, Scarile Acoperite sau Scoala din Deal.

Arhitectura cladirilor din centrul vechi al Sighisoarei au fara indoiala o influenta germana. Acelasi stil de constructie se gaseste in orasele vechi in Germania cum ar fi Nuernberg sau Rothenburg a. d. Taube. Stilul unde lemnul este folosit pentru sprijinirea zidurilor este numit „Fachwerkhaus”. Ochii admiratorului raman uimiti de bogatia formelor architectonice cind paseste prin aceste locuri.

Cladiri din centrul orasului (str. Herrmann Oberth) specifice orasului vechi de jos, bogate in culoare si animate de forfota locuitorilor. Locuite cindva de mari personalitati culturale germane si romane, au fost transformate in decursul timpului in mici unitati mestesugaresti si comerciale. Privirea vizitatorului este atrasa de contrastul culorilor pastelate ramase relativ neschimbate inca de la constructia cladirilor. Bogatia si coloritul figurinelor si ale filigranelor deasupra boltilor si ferestrelor intregesc architectura acestora si impresioneza prin diversitatea lor. Aspectul pitoresc si ambienta orasului devin pentru observatorul acestuia o calatorie in evul mediu. Sighisoara este intr-adevar detinatoarea atitor frumuseti spirituale si materiale si inca un burg al misterelor si ca pe orice mister, sa-l lasam sa doarma invaluit in tacere, poate are o sansa sa fie incununat cu aura stralucitoare a legendei.

Cetatea avea 14 turnuri si 5 bastioane; dintre acestea se pastreaza 9 turnuri si 3 bastioane. Turnurile cetatii constituie interesante vestigii ale arhitecturii medievale. Cetatea SighisoaraTurnul cu ceas (Turnul portii), principal punct de intrare in cetate, opus celui strajuit de Turnul croitorilor, se numeste asa datorita ceasului cu figurine, unic in tara noastra, aflat la etajul al patrulea; el constituie o imagine simbol a Sighisoarei si, spre deosebire de celelalte turnuri, ridicate si aparate de diferite bresle, Turnul cu ceas apartinea intregii comunitati, fiind sediul autoritatii publice.

Intrarea in cetate prin Turnul cu ceas era deosebit de bine fortificata si aparata de trei porti. Prima poarta se afla sub bolta de trecere pe sub cladirea de azi a Casei de cultura. Intrare in Cetatea SighisoaraAjungem in curtea de acces unde te copleseste maiestuozitatea turnului si forma masiva a barbacanei cu console puternice si guri de aruncare care strajuia poarta a doua. A doua poarta se inchidea cu usi masive de ste jar intarite cu drugi de fier, iar a treia poarta, cotita putin spre stanga, era incastrata in zidul turnului si se ridica pe scripeti ca o ghilotina. Aceasta s-a pastrat pana in anul 1867.

Pe partea stanga a curtii de intrare se afla coridorul doamnelor batrane, o galerie acoperita, construita in 1780, care usura circulatia mai ales in timpul iernii. La capatul acestui coridor se afla camera corpului de garda care pazea intrarea. In partea dreapta a portii de sub turn se vede o chiliuta taiata in zid. Aici erau tinuti condamnatii la moarte in asteptarea executiei.