Biserica Franciscană din Turda

Biserica Romano-Catolică Franciscană (în maghiară Ferences kolostor) din Turda, str. Avram Iancu nr.49, a fost construită între anii 17351737 de călugări observanți franciscani, în cadrul contrareformei catolice.

Hramul bisericii: „Sf. Rege Ladislau” (în maghiară Szent László király)[1]. Lângă biserică se află o veche mănăstire romano-catolică (în prezent nefuncțională), construită între anii 1540-1550

După integrarea Principatului Transilvaniei în Imperiul Habsburgic prin Pacea de la Karlowitz (1699), politica imperială a Curții de la Viena a avut în vedere facilitarea întoarcerii ordinelor romano-catolice alungate din orașele transilvane care au trecut la Reforma Protestantă. Prin aceasta autoritățile imperiale au urmărit întărirea religiei romano-catolice, care să asigure liantul între diferitele țări ale Casei de Habsburg.

Stabilirea călugărilor franciscani la Turda a fost sprijinită de credincioșii romano-catolici din cartierul Turda Nouă. În 1735 aceștia cumpără de la soții Gergelyffy József și Kovács Zsuzsanna moșia Gyárfás de pe Calea Clujului, pe care construiesc biserica Sf. Ladislau. Aceasta asigură stabilirea definitivă a călugărilor franciscani în această parte a orașului. În 1951 călugării sunt deportați în lagăre de muncă comuniste. Ultimul membru al ordinului, părintele Izidor, a avut grijă de clădire până la moartea sa survenită în 1994.