Biserica Șovagăilor din Turda

Biserica Șovagăilor („Biserica Tăietorilor de Sare”[1]) cu hramul Sfânta Treime, este situată în Turda, pe str. Salinelor nr.10[2], pe un loc relativ ușor accesibil credincioșilor mineri de odinioară. A suferit de-a lungul timpului numeroase modificări.

În anul 1467 regele Matei Corvin a înăbușit un complot al nobililor din Cluj si Turda și a numit ca prefect al Salinelor din Ardeal (cu sediu la Turda) pe Miklos Olah, un unchi al său de viță românească, care a permis românilor ortodocși de la Salina Turda să-și construiască în acel an o biserică proprie, nu departe de Salină, cu condiția să lucreze la minele de sare.

În anul 1709 a fost reconstruită din temelii de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. La fel ca toate bisericile greco-catolice din Ardeal, și această biserică a fost confiscată abuziv în anul 1948 de către autoritățile comuniste și trecută în folosința Bisericii Ortodoxe Române. După 1948 biserica a fost renovată în stil neobizantin. Biserica poartă și astăzi numele de Biserica Șovagăilor.