CHEILE POȘEGII ȘI MĂNĂSTIREA POȘAGA

DACĂ TRECEȚI PE LA TURDA, NEAPĂRAT TREBUIE SĂ VĂ OPRIȚI AICI…Pentru a ajunge la aceste obiective turistice se merge din Turda, pe Valea Arieșului, cam 40 km, se virează la dreapta pe sub podul pe care, cândva, trecea Mocănița. Urmăm firul apei Poșaga, trecem prin satul Poșaga de Jos, un sat cu un drum foarte îngust

La ieșirea din acest sat, înainte de a intra în Cheile Poșegii, pe stânga e Schitul Izvorul Poșaga.

Exact de la acest Schit încep  Cheile Poșegii, chei nu foarte spectaculoase, dar frumoase, printre Masivele Feredeu și Vulturese.

Rezervație naturală complexă, având ca suport ansamblul geomorfologic pitoresc cu formele caracteristice reliefului calcaros: abrupturi, creste, turnuri și ogase prapastioase; totodată conține și unele specii de plante rare.

În drumul ce șerpuiește spre inima Munților Apuseni, se dezvăluie un peisaj spectaculos: o vale marginită de stânci abrupte,cu creste și turnuri.

După ce ai admirat Cheile, drumul te duce la vale,  spre Poșaga, localitatea în care se află mănăstirea, considerată a fi o mică bijuterie de arhitectură și sculptură în lemn și piatră.

Schitul Izvorul Poșaga se află la intrarea în chei. Puteți admira imensa poartă din lemn a mănăstirii, foarte frumos sculptataă. Gardul din piatră care împrejmuiește schitul, găzduiește diferite chipuri ale unor domnitori și personaje istorice.

De hramul mănăstirii, Santamarie Mare, aici se adună mii de credincioși de la poalele Apusenilor și nu numai, pentru a se închina în acest loc binecuvântat. Și tot aici călugarii îți pot arăta cărarea spre izbucul mănăstirii ale cărui ape au calități tămăduitoare.

Poziția geografică: în partea de est a masivului Muntele Mare (din complexul orografic Vlădeasa – Muntele Mare), pe cursul Pârâului Poșaga, afluent pe stânga al Arieșului, la 6 km de la confluență.

Căi de acces: pe DN 75 Turda-Câmpeni pâna la confluența Pârâului Ocolișului cu Arieșul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolișului, aproximativ 4 km pâna în satul Runc, pâna la confluența Pârâului Ocolișului cu Pociovalistea. De aici spre vest, în lungul Văii Pociovalistei 1,5 km. (sursă: http://www.ghidvideoturistic.ro/ghid-turistic/Atractii-Turistice-Cheile-Poșăgii-39-p.html)