CHEILE BORZEȘTI

La nici 20 de kilometri de Turda se află un loc despre care puţini ştiu: Cheile Borzeştiului. Datorită frumuseţii sălbatice şi numeroaselor specii de plante şi vietăţi, aceste chei au ajuns să fie declarate rezervaţie naturală în 1994.

Dacă de Cheile Turzii toată lumea a auzit, în schimb în sud-vestul lor, la vreo 5 kilometri, se află o altă minunăţie a naturii – Cheile Borzeştiului – despre care nu mulţi clujeni ştiu, darămite români din alte părţi ale ţării. Vorbim de o zonă împădurită, cu aspect sălbatic, cu ape care s-au jucat de-a Dumnezeu şi au creat aceste cheile spectaculoase, cu peisaje ce-ţi taie răsuflarea. Spre deosebire de Cheile Turzii, Cheile Borzeştiului sunt mult mai greu de găsit, iar traseul este dificil, curioşii trebuind să treacă prin apă sau pe versanţi ca să le viziteze. Pe drum apar mai multe cascade şi, din fericire, niciun ambalaj aruncat sau vreun pet nu-ţi deranjează privirea.

Cheile Borzeştiului, numite de localnici şi Cheile Berchişului, sunt cheile cu numărul trei săpate în culmea Petreşti, iar ca localizare se află în comuna clujeană Iara. La ele puteţi ajunge fie din Turda (din DN 75 Turda-Câmpeni, la 17 kilometri de Turda, plecând din dreptul cabanei Buru), fie din satul Borzeşti (pe DJ 107L Turda-Petreştii de Jos-Borzeşti, pe drumul ce duce la Gura Jigăului). Acestea s-au născut în urmă cu milioane de ani în amonte de actualul sat clujen Moldoveneşti. Sunt „opera“ apelor Văii Borzeşti (Valea Berchiş), vale care se varsă în Arieş între satele Buru şi Moldoveneşti. Faţă de „fraţii săi“ – Cheile Turzii şi Cheile Tureniului – Cheile Borzeşti sunt singurele din Apuseni pe care apa le-au sculptat în două sensuri, înspre nord, iar apoi înspre sud.

Cascada ciucas GMaps Cheile Borzestilor 016 Cheile Borzestilor 036 Cheile Borzestilor 058 Cheile Borzestilor 082 Cheile Borzestilor 120 Cheile Borzestilor 127 Cheile Borzestilor 129 Cheile Borzestilor 130 Cheile Borzestilor 133 Cheile Borzestilor 148 Cheile Borzestilor 154
Sursa: http://adevarul.ro